Swojskie produkty

14
Swojskie produkty
Sprzedawane jako swojski produkt na targowisku. Norma przekroczona 100 krotnie.

Azotyn sodu (E250) – szkodliwość
Podczas obróbki cieplnej peklowanych przetworów mięsnych (w temperaturach powyżej 150ºC) azotyn sodu wchodzi w reakcje z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem rakotwórczych nitrozoamin. Również kwaśne środowisko żołądka sprzyja reakcjom ich powstawania. Co więcej, spożyty w dużych ilościach azotyn sodu (E250) utrudnia transport tlenu przez krew: reaguje z hemoglobiną, tworząc methemoglobinę niezdolną do transportu cząsteczek tlenu.

Potencjalne działanie rakotwórcze azotynu przyczyniło się do poszukiwań substancji go zastępującej. Nadal jednak nie znaleziono substytutu, który spełniałby wszystkie funkcje.

Nie zatrujesz się jadem kiełbasianym, ale za to dostaniesz raka.
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.45175504684448