Awokado
Wiedza
3 l
30
Kolejna ciekawostka
Jesli chcemy kupić dojrzałe awokado wystarczy ścisnąć "szyjkę".
Jeśli jest miekka, awodado jest przejrzałe i najprawdopodobniej dolna część (tam gdzie pestka) też będzie miękka. Nada się na guacamole.
Jeśli jest sprzezysta (tzn można nacisnąć ale nie zostanie wgłębienie po palcu) awokado jest dojrzałe. I nawet jeśli dolna część jest twarda nadaje się do spożycia, np na kanapce.
Jeśli jest twarda, można kupić i zostawić we w miarę ciepłym miejscu, najlepiej z bananami. Szybciej dojrzeje (jakieś dwa-trzy dni). Nie nadaje się natomiast do jedzenia od razu.
Wypierdalam.
Buziaczki
Jesli chcemy kupić dojrzałe awokado wystarczy ścisnąć "szyjkę".
Jeśli jest miekka, awodado jest przejrzałe i najprawdopodobniej dolna część (tam gdzie pestka) też będzie miękka. Nada się na guacamole.
Jeśli jest sprzezysta (tzn można nacisnąć ale nie zostanie wgłębienie po palcu) awokado jest dojrzałe. I nawet jeśli dolna część jest twarda nadaje się do spożycia, np na kanapce.
Jeśli jest twarda, można kupić i zostawić we w miarę ciepłym miejscu, najlepiej z bananami. Szybciej dojrzeje (jakieś dwa-trzy dni). Nie nadaje się natomiast do jedzenia od razu.
Wypierdalam.
Buziaczki