Gravlax - łosoś marynowany
Siema Dzidki,
Przepis na skandynawskie danie, idealne na święta. Do podania z sosem musztardowo-midowym lub na kanapkę po pokrojeniu.
200g łososia surowego ze skórą
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soli gruboziarnistej
2 łyżki ginu
Świeżo roztarty pieprz
Pęczek koperku
Na dno pojemnika wkładamy kilka łodyg kopru oraz połowę mieszanki soli i cukru w proporcji 1:1 (u mnie sól Kłodawska i cukier trzcinowy). Wkładamy kawałek łososia i przykrywamy resztą mieszanki soli i cukru. Dodajemy świeżo zmielony pieprz (czarny i czerwony, zdobyłem pieprz z Kambodży [to właśnie tu pieprz rośnie]). Polewamy dwoma łyżkami ginu (kupiłem Seagram's). Na to kolejne kilka łodyg kopru. Zawijamy szczelnie w folię, dociskamy czymś ciężkim. Wkładamy do lodówki na trzy dni.
Wypierdalam i wracam za trzy dni jak się przegryzie
Przepis na skandynawskie danie, idealne na święta. Do podania z sosem musztardowo-midowym lub na kanapkę po pokrojeniu.
200g łososia surowego ze skórą
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soli gruboziarnistej
2 łyżki ginu
Świeżo roztarty pieprz
Pęczek koperku
Na dno pojemnika wkładamy kilka łodyg kopru oraz połowę mieszanki soli i cukru w proporcji 1:1 (u mnie sól Kłodawska i cukier trzcinowy). Wkładamy kawałek łososia i przykrywamy resztą mieszanki soli i cukru. Dodajemy świeżo zmielony pieprz (czarny i czerwony, zdobyłem pieprz z Kambodży [to właśnie tu pieprz rośnie]). Polewamy dwoma łyżkami ginu (kupiłem Seagram's). Na to kolejne kilka łodyg kopru. Zawijamy szczelnie w folię, dociskamy czymś ciężkim. Wkładamy do lodówki na trzy dni.
Wypierdalam i wracam za trzy dni jak się przegryzie