Wiedza
1 r
61
No to media powiedziały, że pieszy ma zawsze pierwszeńśtwo będą choćby w pobliżu przejścia dla pieszych?
art. 20 ust. 6 lit. b ppkt iii Konwencji o ruchu drogowym (Dz. U. z 1988 r. Nr 5 poz. 40 z późn. zm.):
----------------
„na (...) przejściach dla pieszych piesi nie powinni wchodzić na jezdnię bez uwzględnienia odległości i szybkości zbliżających się pojazdów”
Ustawa Prawo u ruchu drogowym:
Art. 13. 1. Pieszy wchodzący na jezdnię, drogę dla rowerów lub torowisko
albo przechodzący przez te części drogi jest obowiązany zachować szczególną
ostrożność oraz korzystać z przejścia dla pieszych
Art. 14. [Zakazy dotyczące pieszych]
Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię lub drogę dla rowerów:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest
obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie
narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na
nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym
przejściu albo wchodzącemu na to przejście
Czyli nie kierowca ma obowiązek ustąpić tylko w dwóch sytuacjach:
kiedy pieszy jest na przejściu (nie wymaga wyjaśnień) lub na nie wchodzi
SJP PWN:
1. «przekroczyć granicę jakiegoś pomieszczenia lub obszaru».
Czyli stanie przed przejściem lub dochodzenie do niego NIE DAJE PIERWSZEŃŚTWA.
Dlaczego definicja słownikowa?
Bo innej nie ma, a jak nie ma, to pierwszeństwo ma właśnie wykłada językowa (Sąd Najwyższy, sygn. akt: I KZP 3/24)
Podziękujmy mediom.
Ciekawe, ile osób zginęło pod kołami, bo zaufało mądrym głowom z telewizji...
art. 20 ust. 6 lit. b ppkt iii Konwencji o ruchu drogowym (Dz. U. z 1988 r. Nr 5 poz. 40 z późn. zm.):
----------------
„na (...) przejściach dla pieszych piesi nie powinni wchodzić na jezdnię bez uwzględnienia odległości i szybkości zbliżających się pojazdów”
Ustawa Prawo u ruchu drogowym:
Art. 13. 1. Pieszy wchodzący na jezdnię, drogę dla rowerów lub torowisko
albo przechodzący przez te części drogi jest obowiązany zachować szczególną
ostrożność oraz korzystać z przejścia dla pieszych
Art. 14. [Zakazy dotyczące pieszych]
Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię lub drogę dla rowerów:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych
Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest
obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie
narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na
nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym
przejściu albo wchodzącemu na to przejście
Czyli nie kierowca ma obowiązek ustąpić tylko w dwóch sytuacjach:
kiedy pieszy jest na przejściu (nie wymaga wyjaśnień) lub na nie wchodzi
SJP PWN:
1. «przekroczyć granicę jakiegoś pomieszczenia lub obszaru».
Czyli stanie przed przejściem lub dochodzenie do niego NIE DAJE PIERWSZEŃŚTWA.
Dlaczego definicja słownikowa?
Bo innej nie ma, a jak nie ma, to pierwszeństwo ma właśnie wykłada językowa (Sąd Najwyższy, sygn. akt: I KZP 3/24)
Podziękujmy mediom.
Ciekawe, ile osób zginęło pod kołami, bo zaufało mądrym głowom z telewizji...