Ostre sosiwa 2

12
Cześć i czołem! 
Ostatniim razem dzida wyjątkowo dobrze się przyjęła pomimo moich obaw, więc wystawiam resztę sosów. Wszystko handmade, papryczki z własnych krzaków, jeszcze póki co żaden dzidowiec nie narzekał i miło mi strasznie, że Wam podeszły :)
Jeszcze trochę sosów zostało, ale z góry dopowiem że Turboostry został jeden :c
Osobiście najbardziej polecam Don Kiszona, w połączeniu z majonezem do burgera to mój ulubiony. No jest przechuj.
Ostre sosiwa 2
1) Don Kiszon
Mój pierwszy sos z kiszonych papryczek. Tu uświadczycie totalny kiszony miks papryczany, między innymi:
White Thai
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Trinidad Scorpion
Pumpking Habanero
Peach Starrkist
Aji Confusion White Pheno.1
W tym połączeniu mamy też trochę pomidorów, minimalna nutka pomarańczy i wielu innych prostych rzeczy/przypraw

SKŁAD: Kiszone papryczki (White Thai, Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Pumpking Habanero, Peach Starrkist, Aji Confusion White Pheno.1), pomidory, cebula, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ocet jabłkowy,  przyprawy
Ostre sosiwa 2
2) Pomarańczowy Brzoskwiniowy
Tu już bez kiszonych papryk - trochę klasyki ale na ostro. Poza oczywiście tytułową brzoskwinią i pomarańczą, sos przełamany przyprawami i jeszcze lekko dosłodzony cukrem trzcinowym. Ostrzegam, bo nie każdemu to przypadło do gustu - jest rzadki.
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White

Pomarańczowo-Brzoskwiniowy
SKŁAD: Papryczki (Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), sok z pomarańczy, brzoskwinie, sok z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawy
Ostre sosiwa 2
3) Turbo ostry
Tutaj nie ma dodatków stylu pomarańczy, jagód, brzoskwiń, pomidorów ani zbędnych wypełniaczy. Jedynie Papryki, trochę przypraw i cukier trzcinowy dla przełamania.
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Dodatkowo dodałem pod koniec gotowania jeszcze suszoną Black Nagę :)

SKŁAD: Papryczki (Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper) woda, cukier trzcinowy, suszona papryczka (Giant Black Naga), ocet jabłkowy
Ostre sosiwa 2
4) Jagodowy
Tutaj klasycznie - spora ilość jagód, dosłodzona jeszcze cukrem trzcinowym i trochę przypraw dla przebicia.
White Thai
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White

SKŁAD: Papryczki (White Thai, Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), jagody, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
Ostre sosiwa 2
5) Papryczan
Ten wyszedł troszkę z przypadku, już nie wiedziałem co robić z materiałem. Mimo to wyszedł zaskakująco dobry!

SKŁAD: Mix ostrych papryczek, pomidory, cebula, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
Ostre sosiwa 2
Wszystkie sosy przechowywane chłodnym ciemnym miejscu - data do 12.2026 ze spokojem, po otwarciu 2 tygodnie w lodówce
(Z doświadczenia jednego dzidowca i mojego powiem że pół roku ze spokojem wytrzymują otwarte, ale dla świętego spokoju i swojego i waszego wolę zadeklarować oficjalnie tyle. No i dla spokoju sanepidu ;) )

Don Kiszon - 22zł / 200ml
Pomarańczowy Brzoskwiniowy - 22zł / 200ml
Turbo ostry - 20zł / 100ml
Jagodowy - 11zł / 100ml
Papryczan - 22zł / 200ml

Mam nadzieję że przyjmie się tak samo post jak ostatnio. Przypominam, że sianko z tego przedsięwzięcia jest odkładane na dalszą budowę żaglówy 😎 O niej będzie osobny post, ale teraz mam niestety nawał innych spraw - wracam do budowy w lutym najwcześniej.

Wypierdalam 
0.040667057037354