Panowie, badamy się!
Wiedza
2 m
5
Tylko ci pa
Wiedza
2 m
13
Opiekana cebulka w rosołku
Wiedza
2 m
31
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
Chleb nasz powszedni
Wiedza
2 m
266
Dodaję na nowo, bo według admina wystąpił błąd i dzidę wcięło. Poprawiłem formatowanie przy okazji.
W sieci można znaleźć komentarze (niezgodne z faktami), że Amerykańce na wycieczce w Europie mogą jeść produkty z glutenem, a po powrocie do USA te same produkty im szkodzą. Wynika to z mniej restrykcyjnej polityki USA odnośnie dodawania konserwantów do żywności niż w Unii Europejskiej (w tym w Polsce). Przez to te same produkty, o tych samych nazwach mają różne składy i wywołują w Ameryce więcej skutków ubocznych u osób wrażliwych.
Przykładem jest choćby chleb nasz powszedni.
W sieci można znaleźć komentarze (niezgodne z faktami), że Amerykańce na wycieczce w Europie mogą jeść produkty z glutenem, a po powrocie do USA te same produkty im szkodzą. Wynika to z mniej restrykcyjnej polityki USA odnośnie dodawania konserwantów do żywności niż w Unii Europejskiej (w tym w Polsce). Przez to te same produkty, o tych samych nazwach mają różne składy i wywołują w Ameryce więcej skutków ubocznych u osób wrażliwych.
Przykładem jest choćby chleb nasz powszedni.
Porównanie składników chleba w Polsce (i w ogóle w UE) oraz w Stanach Zjednoczonych:
Polska:
- mąka
- woda
- sól
- drożdże lub zakwas
Typowy chleb w USA z datą ważności dłuższej niż Biden zawiera:
Azodikarbonamid (ADA)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Spulchniacz chleba, który może wywoływać problemy zdrowotne.
Bromian potasu
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Dodatek poprawiający teksturę pieczywa, potencjalnie rakotwórczy.
Nadtlenek benzoilu
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Proszek wybielający mąkę, wiązany z ryzykiem zdrowotnym.
Parabeny (np. metylparaben)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Konserwanty mogące zakłócać gospodarkę hormonalną.
BHA (butylohydroksyanizol)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Przeciwutleniacz konserwujący tłuszcze, potencjalnie rakotwórczy.
BHT (butylohydroksytoluen)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Dodatek stosowany z BHA, powiązany z zaburzeniami hormonalnymi.
Fosforany (np. fosforan sodu)
Polska (UE): Dopuszczone w ograniczonych ilościach
USA: Często stosowane
Nadmierne spożycie może prowadzić do osteoporozy i problemów z nerkami.
Kwas sorbowy i jego sole
Polska (UE): Dopuszczone jako konserwanty
USA: Dozwolone
Konserwanty mogące powodować reakcje alergiczne przy spożyciu w nadmiarze.
Sztuczne barwniki (np. E127)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolone
W UE stosuje się bardziej naturalne barwniki, takie jak kurkumina.
Propionian wapnia
Polska (UE): Dopuszczony jako konserwant
USA: Dozwolony
Hamuje rozwój pleśni; w USA stosowany w większych ilościach.
Siarczany i siarczyny (np. E220)
Polska (UE): Dopuszczone w ograniczonych ilościach
USA: Dozwolone
Konserwanty, które mogą powodować reakcje u osób wrażliwych.
Jak dzida się spodoba, to dodam więcej porównań składów żywności w USA i Polsce (UE).
Polska:
- mąka
- woda
- sól
- drożdże lub zakwas
Typowy chleb w USA z datą ważności dłuższej niż Biden zawiera:
Azodikarbonamid (ADA)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Spulchniacz chleba, który może wywoływać problemy zdrowotne.
Bromian potasu
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Dodatek poprawiający teksturę pieczywa, potencjalnie rakotwórczy.
Nadtlenek benzoilu
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Proszek wybielający mąkę, wiązany z ryzykiem zdrowotnym.
Parabeny (np. metylparaben)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Konserwanty mogące zakłócać gospodarkę hormonalną.
BHA (butylohydroksyanizol)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Przeciwutleniacz konserwujący tłuszcze, potencjalnie rakotwórczy.
BHT (butylohydroksytoluen)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolony
Dodatek stosowany z BHA, powiązany z zaburzeniami hormonalnymi.
Fosforany (np. fosforan sodu)
Polska (UE): Dopuszczone w ograniczonych ilościach
USA: Często stosowane
Nadmierne spożycie może prowadzić do osteoporozy i problemów z nerkami.
Kwas sorbowy i jego sole
Polska (UE): Dopuszczone jako konserwanty
USA: Dozwolone
Konserwanty mogące powodować reakcje alergiczne przy spożyciu w nadmiarze.
Sztuczne barwniki (np. E127)
Polska (UE): Zakazany
USA: Dozwolone
W UE stosuje się bardziej naturalne barwniki, takie jak kurkumina.
Propionian wapnia
Polska (UE): Dopuszczony jako konserwant
USA: Dozwolony
Hamuje rozwój pleśni; w USA stosowany w większych ilościach.
Siarczany i siarczyny (np. E220)
Polska (UE): Dopuszczone w ograniczonych ilościach
USA: Dozwolone
Konserwanty, które mogą powodować reakcje u osób wrażliwych.
Jak dzida się spodoba, to dodam więcej porównań składów żywności w USA i Polsce (UE).