Z cyklu my ze szwagrem
Hej dzidki, czasem widziałem jak chwalicie się swoim hobby więc i ja coś podeślę.
Tutaj część mielonego
Łopatka, szynka, karczek i schab. Łącznie było ponad 37kg mięsa i zero konserwantów czy innych ulepszaczy smaku
Łopatka, szynka, karczek i schab. Łącznie było ponad 37kg mięsa i zero konserwantów czy innych ulepszaczy smaku
Przez taką fachową maszynę czas wziąć się za nabijanie jelit wypatroszonych żydowskich dzieci. A tak poważnie jelita wołowe. Ah zapomniałem dodać.
Mięso przyprawiamy. Sól peklowana, sól wędzarnicza, czosnek niedziwedzi.
Mięso przyprawiamy. Sól peklowana, sól wędzarnicza, czosnek niedziwedzi.
Tutaj już gotowe kiełbaski. Część to biała jak powinna być rasowo czysta Europa. Część idzie do wędzenia muszą trochę powisieć jak na zdjęciu poniżej
Do tego trochę kiełbasy żywieckiej. Parzy się ją w wodzie o jednakowej temperaturze.
I trochę peklowanej jak na zdjęciach.
I trochę peklowanej jak na zdjęciach.
Trochę ze szwagrem tego narobiliśmy, więc to tyle co się chciałem pochwalić.
WYPIERDALAM
Bigos…
"idą święta, idą święta, w rzeźni kwiczą już zwierzęta..." cytując Big Cyca
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
3kg kiszonej kapusty
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!