Karczek w piwie uduszony, na taki upał w domu namiastka grilla

0
Uprzedzając pytania daje przepis Składniki:
-Karkówka 2 plastry (300-400g)
-Duża cebula
-Pół browarka jakiego lubicie
-Łyżka wegety
-Olej do smażenia
-Mąka
-Przyprawa do grilla
-skrobia
-sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Karkowke rozbijamy na pół centymetrowe kotlety. Nastepnie marynujemy w przyprawie do grila i oleju ile kto może ale tak z 30min to bym dał, a no i jak ktoś ma jakąś swoja ulubioną marynatę do karkówki, to proszę się nie krępować.
2. Cebule kroimy w piórka, i dusimy na patelni do lekkiej karmelizacji, można posolić to szybciej puści wodę.
3. Zamarynowane kotlety obtaczamy w mące i na oleju na patelni, ogień spory żeby się przysmażyła, ale proszę uważać żeby jednak nie spalić!
4. Do garnka układamy usmażone karczki, na to dajemy cebulę i zalewamy połową piwa tak żeby lekko tonęły. Wsypujemy łyżkę wegety, pieprz i sól ale tu oszczędnie bo zloty pył jest mocno słony.
5. Dusimy pod przykryciem 30-40min pod koniec jeżeli sos nam nie zgęstniał dolewamy pół szklanki wody z łyżka skrobii, minute na ogniu i powinna zrobić się konsystencja sosu.
Karczek w piwie uduszony, na taki upał w domu namiastka grilla
0.041498899459839