Beacuse Home made is better
Robimy domową kiełbaskę
12kg mięsa , z czego 4 kg boczku, 5 kg łopatka i karkówka, plus 2 kg piersi z kurczaka w kostkę okolo 3x3 cm
Męso zamarynowane w peklosoli i soli forty forty prze dobę w lodówce.
Czas na mielenie !
12kg mięsa , z czego 4 kg boczku, 5 kg łopatka i karkówka, plus 2 kg piersi z kurczaka w kostkę okolo 3x3 cm
Męso zamarynowane w peklosoli i soli forty forty prze dobę w lodówce.
Czas na mielenie !
W misce na drobnych oczkach już zmielone tłuste i czosnek ok 5 główek, jest też cycek z kury.
Masa wyrabiana ręcznie z dodatkiem 1L zimnej wody, pieprzu czarnego i odrobiny soli, do smaku.
Test smaku, czyli na próbę mielonidas z kiełbasy w bułce.
Pyszne !!!!
Pyszne !!!!
Kolejny etap napychanie flaka
I na noc w chłodne miejsce ( garaż ) żeby się kiełbaska osadziła
Dzień drugi wędzenie.
Tutaj dwie pieczenie na jednym ogniu, bo do wędzarni trafają jeszcze schaby, boczki i baleron marynowane przez 8 dni
Tutaj dwie pieczenie na jednym ogniu, bo do wędzarni trafają jeszcze schaby, boczki i baleron marynowane przez 8 dni
Po wędzeniu czas na parzenie, 20 minut w 75°C
Schaby też parzę jak kiełbaskę i są super soczyste i pięknie się prezentują zwłaszcza na tle trunku z własnej prdukcji.
Boczki ladują w gorącej wodzie na 1,5 godziny , baleron również.
Pozdrawiam wszystkich i wypierdalam !!!!!
Boczki ladują w gorącej wodzie na 1,5 godziny , baleron również.
Pozdrawiam wszystkich i wypierdalam !!!!!