Smacznego światowego dnia pizzy!
1


Światowy dzień pizzy przypada właśnie 17 stycznia, w uroczystość świętego Antoniego Opata patrona piekarzy-pizzaioli.
Z tej okazji podrzucam szybki przepis na ciasto a żebyście nie musieli czekać na super fancy ciasto które wyrasta dwa tygodnie... jedźmy to co nam smakuje!!!
350g mąki
210g piwa
5g soli
10g cukru
1 łyżka oliwy
7g drożdży
-Zagnieć ciasto,
-odstaw do wyrośnięcia na 1h,
-podziel na dwie części, zrób z nich kulki, -przykryj mokrą szmatą (wiesz jak zrobić żeby szmata była mokra),
-zostaw pod przykryciem na 15min.
Wyjdą ci z tego dwie blaszki ok. 32cm
Smacznego!
Z tej okazji podrzucam szybki przepis na ciasto a żebyście nie musieli czekać na super fancy ciasto które wyrasta dwa tygodnie... jedźmy to co nam smakuje!!!
350g mąki
210g piwa
5g soli
10g cukru
1 łyżka oliwy
7g drożdży
-Zagnieć ciasto,
-odstaw do wyrośnięcia na 1h,
-podziel na dwie części, zrób z nich kulki, -przykryj mokrą szmatą (wiesz jak zrobić żeby szmata była mokra),
-zostaw pod przykryciem na 15min.
Wyjdą ci z tego dwie blaszki ok. 32cm
Smacznego!