Ostre sosiwa 2
Cześć i czołem!
Ostatniim razem dzida wyjątkowo dobrze się przyjęła pomimo moich obaw, więc wystawiam resztę sosów. Wszystko handmade, papryczki z własnych krzaków, jeszcze póki co żaden dzidowiec nie narzekał i miło mi strasznie, że Wam podeszły :)
Jeszcze trochę sosów zostało, ale z góry dopowiem że Turboostry został jeden :c
Osobiście najbardziej polecam Don Kiszona, w połączeniu z majonezem do burgera to mój ulubiony. No jest przechuj.
Ostatniim razem dzida wyjątkowo dobrze się przyjęła pomimo moich obaw, więc wystawiam resztę sosów. Wszystko handmade, papryczki z własnych krzaków, jeszcze póki co żaden dzidowiec nie narzekał i miło mi strasznie, że Wam podeszły :)
Jeszcze trochę sosów zostało, ale z góry dopowiem że Turboostry został jeden :c
Osobiście najbardziej polecam Don Kiszona, w połączeniu z majonezem do burgera to mój ulubiony. No jest przechuj.
1) Don Kiszon
Mój pierwszy sos z kiszonych papryczek. Tu uświadczycie totalny kiszony miks papryczany, między innymi:
White Thai
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Trinidad Scorpion
Pumpking Habanero
Peach Starrkist
Aji Confusion White Pheno.1
W tym połączeniu mamy też trochę pomidorów, minimalna nutka pomarańczy i wielu innych prostych rzeczy/przypraw
SKŁAD: Kiszone papryczki (White Thai, Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Pumpking Habanero, Peach Starrkist, Aji Confusion White Pheno.1), pomidory, cebula, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ocet jabłkowy, przyprawy
Mój pierwszy sos z kiszonych papryczek. Tu uświadczycie totalny kiszony miks papryczany, między innymi:
White Thai
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Trinidad Scorpion
Pumpking Habanero
Peach Starrkist
Aji Confusion White Pheno.1
W tym połączeniu mamy też trochę pomidorów, minimalna nutka pomarańczy i wielu innych prostych rzeczy/przypraw
SKŁAD: Kiszone papryczki (White Thai, Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Pumpking Habanero, Peach Starrkist, Aji Confusion White Pheno.1), pomidory, cebula, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ocet jabłkowy, przyprawy
2) Pomarańczowy Brzoskwiniowy
Tu już bez kiszonych papryk - trochę klasyki ale na ostro. Poza oczywiście tytułową brzoskwinią i pomarańczą, sos przełamany przyprawami i jeszcze lekko dosłodzony cukrem trzcinowym. Ostrzegam, bo nie każdemu to przypadło do gustu - jest rzadki.
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White
Pomarańczowo-Brzoskwiniowy
SKŁAD: Papryczki (Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), sok z pomarańczy, brzoskwinie, sok z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawy
Tu już bez kiszonych papryk - trochę klasyki ale na ostro. Poza oczywiście tytułową brzoskwinią i pomarańczą, sos przełamany przyprawami i jeszcze lekko dosłodzony cukrem trzcinowym. Ostrzegam, bo nie każdemu to przypadło do gustu - jest rzadki.
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White
Pomarańczowo-Brzoskwiniowy
SKŁAD: Papryczki (Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), sok z pomarańczy, brzoskwinie, sok z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawy
3) Turbo ostry
Tutaj nie ma dodatków stylu pomarańczy, jagód, brzoskwiń, pomidorów ani zbędnych wypełniaczy. Jedynie Papryki, trochę przypraw i cukier trzcinowy dla przełamania.
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Dodatkowo dodałem pod koniec gotowania jeszcze suszoną Black Nagę :)
SKŁAD: Papryczki (Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper) woda, cukier trzcinowy, suszona papryczka (Giant Black Naga), ocet jabłkowy
Tutaj nie ma dodatków stylu pomarańczy, jagód, brzoskwiń, pomidorów ani zbędnych wypełniaczy. Jedynie Papryki, trochę przypraw i cukier trzcinowy dla przełamania.
Giant Black Naga
B.O.C. x Carolina Reaper
Dodatkowo dodałem pod koniec gotowania jeszcze suszoną Black Nagę :)
SKŁAD: Papryczki (Giant Black Naga, B.O.C. x Carolina Reaper) woda, cukier trzcinowy, suszona papryczka (Giant Black Naga), ocet jabłkowy
4) Jagodowy
Tutaj klasycznie - spora ilość jagód, dosłodzona jeszcze cukrem trzcinowym i trochę przypraw dla przebicia.
White Thai
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White
SKŁAD: Papryczki (White Thai, Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), jagody, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
Tutaj klasycznie - spora ilość jagód, dosłodzona jeszcze cukrem trzcinowym i trochę przypraw dla przebicia.
White Thai
Peach Starrkist
Pumpking Habanero
7Pot Congo SR White
SKŁAD: Papryczki (White Thai, Peach Starrkist, Pumpking Habanero, 7Pot Congo SR White), jagody, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
5) Papryczan
Ten wyszedł troszkę z przypadku, już nie wiedziałem co robić z materiałem. Mimo to wyszedł zaskakująco dobry!
SKŁAD: Mix ostrych papryczek, pomidory, cebula, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
Ten wyszedł troszkę z przypadku, już nie wiedziałem co robić z materiałem. Mimo to wyszedł zaskakująco dobry!
SKŁAD: Mix ostrych papryczek, pomidory, cebula, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy
Wszystkie sosy przechowywane chłodnym ciemnym miejscu - data do 12.2026 ze spokojem, po otwarciu 2 tygodnie w lodówce
(Z doświadczenia jednego dzidowca i mojego powiem że pół roku ze spokojem wytrzymują otwarte, ale dla świętego spokoju i swojego i waszego wolę zadeklarować oficjalnie tyle. No i dla spokoju sanepidu ;) )
Don Kiszon - 22zł / 200ml
Pomarańczowy Brzoskwiniowy - 22zł / 200ml
Turbo ostry - 20zł / 100ml
Jagodowy - 11zł / 100ml
Papryczan - 22zł / 200ml
Mam nadzieję że przyjmie się tak samo post jak ostatnio. Przypominam, że sianko z tego przedsięwzięcia jest odkładane na dalszą budowę żaglówy 😎 O niej będzie osobny post, ale teraz mam niestety nawał innych spraw - wracam do budowy w lutym najwcześniej.
Wypierdalam
(Z doświadczenia jednego dzidowca i mojego powiem że pół roku ze spokojem wytrzymują otwarte, ale dla świętego spokoju i swojego i waszego wolę zadeklarować oficjalnie tyle. No i dla spokoju sanepidu ;) )
Don Kiszon - 22zł / 200ml
Pomarańczowy Brzoskwiniowy - 22zł / 200ml
Turbo ostry - 20zł / 100ml
Jagodowy - 11zł / 100ml
Papryczan - 22zł / 200ml
Mam nadzieję że przyjmie się tak samo post jak ostatnio. Przypominam, że sianko z tego przedsięwzięcia jest odkładane na dalszą budowę żaglówy 😎 O niej będzie osobny post, ale teraz mam niestety nawał innych spraw - wracam do budowy w lutym najwcześniej.
Wypierdalam
Bigos…
"idą święta, idą święta, w rzeźni kwiczą już zwierzęta..." cytując Big Cyca
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
3kg kiszonej kapusty
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!