Świąteczny bigos
Jak powiedział dr Russak bigos daje nam możliwość wyboru.
Więc przedstawiam proces powstawania mojej wersji
Lista najważniejszych składników:
Więc przedstawiam proces powstawania mojej wersji
Lista najważniejszych składników:
Grzybki u mnie akurat własnoręcznie zebrane
Różne kawałki mięska, w moim przypadku jest to karczek, wołowina i dziczyzna.
Wino wytrawneaby zalać smutek żywota na padole łez oraz podlać bigosik
(obok stoi koncentrat pomidorowy)
(obok stoi koncentrat pomidorowy)
Kiełbasa surowa oraz myśliwska albo jałowcowa
2 rodzaje boczku, wędzony i gotowany
Chuda wędzona kiełbasa, którą dodamy pod koniec procesu
Składników których nie widać na obrazkach to
Cebula, miód, wędzona słodka papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, bulion wołowy, smalec, kapusta kiszona oraz zwykła kapusta.
Zaczynamy od szatkowania kapusty ( tak jak kolega pana dr. Russaka)
oraz pokrojenia na drobniejsze kawałki kapusty kiszonej.
Gdy już ogarniemy temat przekładamy do osobnych garnków kapuchy jest to ważne gdyż kwas zawarty w kiszonej nie pozwoli aby nasza "słodka" kapusta zmiękła.
Zalewamy obie kapusty bulionem wołowym dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy w kawałki mięsko i cebulę u mnie wyszły 3 duże ale to wszystko zależy od porcji bigosu jaką chcesz uzyskać.
Podsmaż kawałki mięsa z cebulką na smalczyku
Gdy już kapusta zmięknie zdecyduj w którym garze będziesz gotował bigos,
Przeżuć tam kapuche i dodaj porcjami podsmażane mięsko z cebulką, dodaj grzyby wraz z wodą.
I gotuj na średnim ogniu.
Gdy woda zacznie odparowywać dodaj stopniowo wino oraz koncentrat pomidorowy.
Dodaj resztę przypraw i miód do smaku. W tym momencie możesz też dodać wędzonej kiełbasy.
Gotuj do miękkości mięsa.
Smacznego i wesołych świąt!
Cebula, miód, wędzona słodka papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól, bulion wołowy, smalec, kapusta kiszona oraz zwykła kapusta.
Zaczynamy od szatkowania kapusty ( tak jak kolega pana dr. Russaka)
oraz pokrojenia na drobniejsze kawałki kapusty kiszonej.
Gdy już ogarniemy temat przekładamy do osobnych garnków kapuchy jest to ważne gdyż kwas zawarty w kiszonej nie pozwoli aby nasza "słodka" kapusta zmiękła.
Zalewamy obie kapusty bulionem wołowym dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy w kawałki mięsko i cebulę u mnie wyszły 3 duże ale to wszystko zależy od porcji bigosu jaką chcesz uzyskać.
Podsmaż kawałki mięsa z cebulką na smalczyku
Gdy już kapusta zmięknie zdecyduj w którym garze będziesz gotował bigos,
Przeżuć tam kapuche i dodaj porcjami podsmażane mięsko z cebulką, dodaj grzyby wraz z wodą.
I gotuj na średnim ogniu.
Gdy woda zacznie odparowywać dodaj stopniowo wino oraz koncentrat pomidorowy.
Dodaj resztę przypraw i miód do smaku. W tym momencie możesz też dodać wędzonej kiełbasy.
Gotuj do miękkości mięsa.
Smacznego i wesołych świąt!
Majonez
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼